torstai 31. heinäkuuta 2014

Tee helpot nivelkuolaimet

Kuten oikeilla hevosilla, myös keppihevosilla käytetään paljon erityyppisiä kuolaimia. Erilaisia kuolainmalleja on lukuisia, mutta yleisimmin käytössä ovat jonkinlaiset peruskuolaimet nivelellä, kolmipalalla tai suoralla suuosalla. Olen koonnut postaukseen kuvalliset ohjeet tavallisiin nivelkuolaimiin, joiden teko sujuu helposti ja nopeasti myös hieman kokemattomaltakin tekijältä.


Kuolainten tekoa varten tarvitset sakset, foliopaperia, kirkasta teippiä sekä rautalankaa. Itse käytän rautalangan sijasta kukkasidontalankaa, joka on mukavan pehmeää ja helppoa taivutella.


Leikkaa rautalangasta noin 20-30 cm pitkä pätkä, ja kieputa se pyöreäksi renkaaksi kuvan mukaisella tavalla. Voit vielä kieputtaa ylitse jääneen pätkän renkaan ympärille pitämään sen tukevasti kasassa (ks. alempi kuva).


 Kieputa myös toinen samanlainen renkula. Ole tarkkana, että molemmista tulee samankokoiset.


 Renkaiden kieputtelun jälkeen on aika leikata foliosta pieniä ja melko kapeita suikaleita. Pyöritä suikaleet tiukasti yksi kerrallaan rautalankarenkaiden ympärille, niin ettei mikään kohta jää paljaaksi. Pyöritä foliosuikaleet myös toiseen renkaaseen.


Halutessasi voit päällystää kuolainrenkaan vielä läpinäkyvällä teipillä, jos  tuntuu siltä, että folio ei pysy tai se alkaa repsottaa. Teippi tekee kuolaimesta myös kestävämmän. Pyöritä teippi samalla tavalla, kuin foliokin.


 Seuraavaksi leikkaa rautalangasta sopivan pituinen pätkä (15-20 cm), taita se keskeltä ja pujota päät kuolainrenkaan läpi. Mittaa lenkin ja kuolainrenkaan välinen etäisyys siten, että se on noin puolet keppihevosen suun leveydestä. Kieputa rautalankaa haluamasi määrä sen itsensä ympärille kuvan mukaisesti. Tee edellinen kohta uudestaan, mutta tällä kertaa pujotat rautalankalenkin jo äsken tehdystä silmukasta. Näin saat kuolaimen suuosaan nivelen. Jos haluat suoran ja jäykän suuosan, jätä edellämainittu lenkki tekemättä ja kieputa rautalanka suoraan kahden renkaan väliin tekemättä väliin niveltä. Suuosan tulisi tässä vaiheessa olla hevosen suun levyinen.


Kääri vielä foliot ja halutessasi teipit myös suuosan ympärille samalla tavalla kuin aikaisemmin renkaiden ympärille. 


Ja valmista tuli!


Tältä kuolaimet näyttävät vielä sivusta katsottuna, kun leveys on oikea hevosen suuhun nähden (ei liian kapea muttei myöskään liian leveä).

Mitä piditte vaihteeksi tällaisesta ohjeesta? Onko teillä jotain parannusehdotuksia tai muita tapoja tehdä kuolaimet?

12 kommenttia :

 1. Kiva ohje ja hyvät kuvat! :))))

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvät ohjeet. Taidan kokeilla tota folio juttuu kun en oo ennen sitä kokeillut :)

  VastaaPoista
 3. Jes, taas postaus! :D Hyvät ohjeet! Kuvat ovat hyvälaatuiset, ja viimeinen kuva on havainnollistava. Ohjeet ovat selkeät. Pitää kokeilla seuraavan hepolaisen suitsiin!

  VastaaPoista
 4. Moi! Löysin blogisi tänään Googlesta, ja hyvältä vaikuttaa! Hevosesi ovat siististi ommeltuja, ja nättejä. :) Itse olen vasta aloittelija, mutta teen jo osan myyntiin, kun ei tahdo mahtua enää kotiin. Kokeilin ohjetta uuden kepparin suitsiin, ja hyvät tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ja mahtavaa kuulla että ohjeesta oli apua! :)

   Poista
 5. Kuvat ohjeet. Selvästi tehty ja helppo saada selvää milloin mitä pitää tehdä.
  Olisi kiva jos voisit näyttää miten muita kuolaimia tehdään. Niinkun erikoisia Kankikuolaimet,hacamoret jne..

  VastaaPoista